Aurinkoenergia
-
Aurinkolämpö
Aurinkolämpötekniikka muuntaa auringon säteilyn lämmöksi. Tätä käytetään lämpimän käyttöveden lämmittämiseen ja keskuslämmityksen tukemiseen.
Mitä aurinkoteknologiaa on saatavilla?
On olemassa kaksi perusmenetelmää miten aurinkoenergiaa muutetaan muotoon, jota voidaan käyttää kotona. Toinen on aurinkosähköjärjestelmä, joka muuttaa auringonsäteiden energian sähkövirraksi. Taajuusmuuttaja muuntaa tuotetun matalajännitteisen tasavirran 230 V: n vaihtovirraksi. Toinen menetelmä on aurinkolämpöjärjestelmä. Nämä muuntavat auringon säteilyenergian lämpöenergiaksi. Tätä käytetään keskuslämmityksen tukemiseen ja lämpimän käyttöveden lämmittämiseen
Onko kotisi sopiva aurinkolämpöjärjestelmälle? Tässä kriteerit lyhyesti:
- Säteilyn voimakkuus on oltava riittävä - Suomessa se on verrattain korkeaa, Etelä-Suomessa kokonaissäteily on jopa samaa tasoa kuin Pohjois-Saksassa.
- Ihanteellinen paikka on varjoton kattoalue, jonka ilmansuunta on kaakosta lounaaseen, kaltevuudella 20°... 60°.
- Käyttöveden lämmitykseen yhtä henkilöä kohden tarvitaan n. 1 m² keräinpinta-ala. Suuremmalla keräinpinta-alalla voidaan saavuttaa sama energianmäärä, vaikka katon ilmansuunta olisi länteen tai itään.
- Myös tasakatot soveltuvat; seinä- ja kattotelineitä on saatavilla.
Energiamerkintä aurinkovaraajille
ErP-etiketin yläosassa näkyy valmistajan nimi (I) ja tuotteen mallinimike (II). Aurinkovaraajien luokitusjärjestelmä luokittelee ne seitsemään tehokkuusluokkaan. A on tässä korkein energiatehokkuusluokka. STIEBEL ELTRON -tuotteet ovat lähes yksinomaan tässä ylimmässä ryhmässä.
Äänitehotaso L WA, sisällä, dB (desibeleinä), pyöristettynä lähimpään kokonaislukuun. Vuotuinen energiankulutus kilowattitunteina (kWh) suhteessa kokonaisenergiaan ja / tai vuotuiseen virrankulutukseen GJ (gigajouleina) suhteessa bruttolämpöarvoon ottaen huomioon kylmemmät ja lämpimämmät ilmasto-olosuhteet pyöristettynä lähimpään kokonaislukuun, laskettuna funktionaalisen suorituskyvyn mukaisesti huippukuormituksessa. Eurooppalainen aurinkokartta erottelee kolme vyöhykettä.